Dobry posiłek

Uprzejmie informujemy, że od 30 października 2023 r.
Warmińsko-Mazurskie Centrum Chorób Płuc w Olsztynie przystąpiło do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu"
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach

 dobry_posilek_tlo_tekst.jpeg

Obraz autorstwa valeria_aksakova na Freepik

 

 

 

 

  Śniadanie I i II  20240619snpo.jpg  20240619sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Ryż na mleku z musem truskawkowym + 200 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet Jana,wędlina wieprzowa, podrobowa pieczona 60 g (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Banan 1 szt.

Ryż brązowy na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g (może zawierać: MLE, GOR)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt.

Orzechy włoskie łuskane 30 g (ORZ)

  Obiad 20240619obpo.jpg 20240619obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Rosół z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Filet z kurczaka gotowany 100 g

Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałata zielona z kefirem 100 g (MLE)

Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Filet z kurczaka gotowany 100 g

Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałata zielona z kefirem 100 g (MLE)

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Serek homo naturalny 150g 1 szt. (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, GLU JĘCZ - Zboża zawierające gluten jęczmienny, RYB - Ryby i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały

 

  Śniadanie I i II  20240618snpo.jpg  20240618sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szprot w sosie pomidorowym 50 g (RYB, SEL)

Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Winogrona 150g

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Winogrona 150 g

Kanapka z twarożkiem i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, twarożek 25g, pomidor 15g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE)

  Obiad 20240618obpo.jpg 20240618obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kapuśniak z kapusty białej * 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki () 100 g

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Wielowarzywna z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki () 100 g

Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, GLU JĘCZ - Zboża zawierające gluten jęczmienny, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240617snpo.jpg  20240617sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 30 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt. (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Arbuz 150 g

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Arbuz 150 g

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20240617obpo.jpg 20240617obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane () pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka Colesław b/c 100 g (JAJ, MLE, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane () pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka Colesław b/c 100 g (JAJ, MLE, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,3l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, GLU JĘCZ - Zboża zawierające gluten jęczmienny, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240614snpo.jpg  20240614sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Dżem 25 g 1 szt.

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Banan 1 szt.

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt. (MLE)

Polędwica wiśniowa wędzonka wieprzowa z dodatkiwm wody wędzona parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Koktajl truskawkowy* b/c 150 ml (MLE)

  Obiad 20240614obpo.jpg 20240614obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łosoś pieczony 100 g ( RYB)

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym* 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 m (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240613snpo.jpg  20240613sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Owsianka z bananem, rodzynkami i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 30 g (może zawierać: MLE, GOR)

Ser żółty 30 g (MLE)

Sałatka jarzynowa z olejem*100 g (SEL)

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa-drobiowa, średnio rozdrob. 60 g (może zawierać: MLE, GOR)

Sałatka jarzynowa z olejem* 100 g (SEL)

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

  Obiad 20240613obpo.jpg 20240613obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Kiwi 1 szt.

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 150 g (SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kiwi 1 szt.

Serek homo owocowy 150g 1 szt. (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240612snpo.jpg  20240612sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza jęczmienna na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa grubo rozdrobniona wędzona parzona z dodatkiem białka wieprzowego 30 g (SOJ, MLE)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona z olejem 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym b/c 150 g (MLE)

Kasza jęczmienna na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartki_wieprzowa,wędzona,parzona 30 g

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30 g 1 szt. (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona z olejem 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym b/c 150 g (MLE)

  Obiad 20240612obpo.jpg 20240612obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pietruszkowy* 100 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL)

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240611snpo.jpg  20240611sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g

Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Gruszka 1 szt. 150 g

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g

Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Gruszka 1 szt. 150 g

Serek homo naturalny 150g 1 szt. (MLE)

  Obiad 20240611obpo.jpg 20240611obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łopatka wieprzowa gotowana 100 g

Sos meksykański 80 g (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Brokułowa z ryżem pełnoziarnistym* 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łopatka wieprzowa gotowana 100 g

Sos własny 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku wiśniowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240610snpo.jpg  20240610sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Arbuz 150 g

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Arbuz 150 g

Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE)

  Obiad 20240610obpo.jpg 20240610obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi z olejem b/c 100 g

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem* dieta 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi z olejem b/c 100 g

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240607snpo.jpg  20240607sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Szynka wędzona wędzona 30 g

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Kiwi 1 szt.

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Szynka wędzona-wędzona 30 g

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kiwi 1 szt 1 szt.

  Obiad 20240607obpo.jpg 20240607obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)

Surówka z kapusty młodej z olejem 100 g

Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Ryba gotowana (Dorsz) 100 g (RYB)

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty młodej z olejem 100 g

Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL)

Kompot owocowy* b/c 250

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240606snpo.jpg  20240606sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna kajzerka 50g 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 30 g (SOJ)

Ogórek świeży 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Jabłko 1 szt.

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 30 g (SOJ)

Ogórek świeży 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Jabłko 1 szt.

Kanapka z serem żółtym i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, ser żółty 25g, pomidor 15g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE)

  Obiad 20240606obpo.jpg 20240606obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron Spaghetti 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński z mięsa wieprz łop* 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński * -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240605snpo.jpg  20240605sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Owsianka z jabłkami 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Banan 1 szt.

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 30 g

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jogurt naturalny 2,5% tł. 150g 1 szt. (MLE)

Pomarańcza 250g 1 szt.

  Obiad 20240605obpo.jpg 20240605obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kapuśniak z kapusty białej * 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g

Sos pieczeniowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* b/c 250

Słupki z marchewki i ogórka 100 g, Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240604snpo.jpg  20240604sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna kajzerka 50g 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pomarańcza 250g 1 szt

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Jabłko 1 szt.

  Obiad 20240604obpo.jpg 20240604obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250

Sałatka z pęczaku, cieciorki, ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240603snpo.jpg  20240603sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g ( może zawierać: MLE, GOR)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30 g 1 szt. (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1 szt. 150 g

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (może zawierać: MLE, GOR)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Gruszka 1szt. 150 g

Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE, może zawierać: MLE, GOR)

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

  Obiad 20240603obpo.jpg 20240603obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Pierogi leniwe z cynamonem b/c 300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 150 g (SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ryż na sypko (brązowy) 200 g

Sos jogurtowo truskawkowy*b/c 150 g (MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 150 g (SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240529snpo.jpg  20240529sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowa 30 g

Sałatka wiosenna 100 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt.

Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowa 30 g

Sałatka wiosenna 100 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt.

Jogurt naturalny 2,5% tł 150 g 1 szt. (MLE)

  Obiad 20240529obpo.jpg 20240529obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zupa z soczewicy i ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR)

Buraczki gotowane drobno tarte. b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Zupa z soczewicy i ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kanapka z serkiem śniadaniowym i sałatą (chleb razowy 60g, margaryna 5g, sałata 5g, serek śniadaniowy 25g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240528snpo.jpg  20240528sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza wędlina wieprzowa wędzona 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pomarańcza 250 g 1 szt.

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza wędlina wieprzowa wędzona 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt. (MLE)

Pomarańcza 250g 1 szt.

  Obiad 20240528obpo.jpg 20240528obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos cebulowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240527snpo.jpg  20240527sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33 l 1 szt.

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ,)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33 l 1 szt.

  Obiad 20240527obpo.jpg 20240527obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Gulasz warzywny z tofu dieta* 200 g (GLU PSZ, SOJ, SEL)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Gruszka 1 szt. 150 g

Brokułowa z ryżem pełnoziarnstym* 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Gulasz warzywny z tofu dieta* 200 g (GLU PSZ, SOJ, SEL)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g

Gruszka 1 szt. 150 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki / siarczyny

 

  Śniadanie I i II  20240524snpo.jpg  20240524sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo naturalny 150 g 1 szt. (MLE)

Dżem brzoskwiniowy 30 g

Sałatka z pomidorów i koperku 100 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pomarańcza 250 g 1 szt.

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo naturalny 150 g 1 szt. (MLE)

Szynka wędzona 30 g

Sałatka z pomidorów i koperku 100 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pomarańcza 250g 1 szt.

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt. (MLE)

  Obiad 20240524obpo.jpg 20240524obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba smażona (Miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Surówka z kapusty białej z olejem 100 g

Warzywa po grecku* 100 g (GLU PSZ, SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba pieczona (Miruna) 100 g (RYB)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty białej z olejem b/c 100 g

Sałatka ze szpinaku, pomidorków, sera mozar. z olejem 100 g (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240523snpo.jpg  20240523sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka 30 g (SOJ, MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Kiwi 1 szt.

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE)

Szynka na kartki wieprzowa 30 g

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

  Obiad 20240523obpo.jpg 20240523obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron 200 g (GLU PSZ)

Potrawka wołowa 200 g (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz czerwony z ziemniakami * b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Potrawka wołowa 200 g (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,3l 1 szt. (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240522snpo.jpg  20240522sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Ryż na mleku z musem truskawkowym 200 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet Jana 60 g (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Banan 1 szt.

Ryż brązowy na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 60 g (może zawierać: MLE, GOR)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt.

Orzechy włoskie łuskane 30 g (ORZ)

  Obiad 20240522obpo.jpg 20240522obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Rosół z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Filet z kurczaka gotowany 100 g

Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałata zielona z kefirem 100 g (MLE)

Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Filet z kurczaka gotowany 100 g

Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałata zielona z kefirem 100 g (MLE)

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały

 

  Śniadanie I i II  20240521snpo.jpg  20240521sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szprot w sosie pomidorowym 50 g (RYB, SEL)

Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowa 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Winogrona 150 g

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowa 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Winogrona 150 g

Kanapka z twarożkiem i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, twarożek 25g, pomidor 15g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE)

  Obiad 20240521obpo.jpg 20240521obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kapuśniak z kapusty białej * 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Wielowarzywna z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240520snpo.jpg  20240520sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka Drobiowa, parzona 30 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Gruszka 1 szt. 150 g

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka Drobiowa, parzona 30 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt. (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1 szt. 150 g

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt. (MLE)

  Obiad 20240520obpo.jpg 20240520obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka Colesław b/c 100 g (JAJ, MLE, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka Colesław b/c 100 g (JAJ, MLE, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,3l 1 szt

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240517snpo.jpg  20240517sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Dżem 25 g 1 szt.

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Banan 1 szt.

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Polędwica wiśniowa wędzonka wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Koktajl truskawkowy* b/c 150 ml (MLE)

  Obiad 20240517obpo.jpg 20240517obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym* 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240516snpo.jpg  20240516sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Owsianka z bananem, rodzynkami i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 30 g (może zawierać: MLE, GOR)

Ser żółty 30 g (MLE)

Sałatka jarzynowa z olejem* 100 g (SEL)

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa. 60 g (może zawierać: MLE, GOR)

Sałatka jarzynowa z olejem* 100 g (SEL)

Sałata zielona 20 g

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

  Obiad 20240516obpo.jpg 20240516obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Kiwi 1 szt.

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka wielowarzywna z olejem b/c 150 g (SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Serek homo owocowy 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyn, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240515snpo.jpg  20240515sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza jęczmienna na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Pomidorki koktajlowe 80 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym b/c 150 g (MLE)

Kasza jęczmienna na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt. (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona z olejem 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym b/c 150 g (MLE)

  Obiad 20240515obpo.jpg 20240515obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pietruszkowy* 100 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL)

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240514snpo.jpg  20240514sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 30 g

Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Melon 150 g

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 30 g

Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Melon 150 g

Serek homo naturalny 150g 1 szt. (MLE)

  Obiad 20240514obpo.jpg 20240514obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łopatka wieprzowa gotowana 100 g

Sos meksykański 80 g (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Brokułowa z ryżem pełnoziarnistym* 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łopatka wieprzowa gotowana 100 g

Sos własny 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku wiśniowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240513snpo.jpg  20240513sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Gruszka 1szt. 150 g

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE)

  Obiad 20240513obpo.jpg 20240513obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi z olejem b/c 100 g

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*dieta 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi z olejem b/c 100 g

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne